Onze honden

Als Heidewachtelliefhebber fokken wij een enkele keer een nestje. Om met de honden aan allerlei activiteiten mee te kunnen doen is een stamboom een vereiste en het fokken onder een kennelnaam vanzelfsprekend. Vandaar dat we onder de kennelnaam van de Haeselaere geregistreerd zijn bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

 

Onze kennelnaam van de Haeselaere is afgeleid van de oud Hollandse naam voor Hazelaar. De Hazelaar komt van oudsher in onze streken voor en werd beschouwd als de krachtigste-, met bovenaardse machten geladen struik. Met name bij de verering van de Godin Freya speelde de Hazelaar een speciale rol; er werden vruchtbaarheid en eeuwigheid aan toegeschreven. De oude symboliek van de Hazelaar als krachtige beschermer tegen het kwade vinden we in onze tijd nog terug in de literatuur en bij (Christelijke) ceremonies.

 

In 1989 konden we een Heidewachtelpup krijgen van de kennel "van het Groene Waterland". Voor onze toekomstige hond hadden we al lange tijd de naam Hazel in gedachten, maar dat die naam zo van toepassing was op de pup die voor ons bestemd was, kon bijna geen toeval zijn. Het was een donkerschimmel pup met één plaat in de vorm van een hazelnoot op haar rug.

 

Door deze mooie combinatie van symboliek en de verwijzing naar onze eerste hond kwamen we vanzelfsprekend op de kennelnaam van de Haeselaere.